Oogstjaar 2022 in Chablis was warm en droog met op het juiste moment regen. De druiventrossen profiteerde hiervan en behielden een mooie balans tussen suikergehalte en zuurgraad.

Oogstjaar 2022: Warm en droog, maar gered door de regen
Na de moeilijke oogst in 2021 zijn veel wijnmakers in Chablis verheugd met jaargang 2022. Ondanks de vorst, hittegolven en droogte wordt dit oogstjaar gekenmerkt door kwaliteit en kwantiteit. De weg naar de oogst zat echter vol uitdagingen. Na een mildere en drogere winter dan normaal begon het jaar met voorjaarsvorst. Begin april daalden de temperaturen in heel de Bourgogne wederom bijna tot onder het vriespunt. Deze periode van koud weer werd snel gevolgd door milde temperaturen waardoor de wijnstokken zich goed konden herstellen. Het uitzonderlijk warme voorjaar was een keerpunt, de temperatuurstijging in mei gaf een impuls aan de groei. De langverwachte regen kwam uiteindelijk eind juni en werd gevolgd door een droge periode. De invloed van de warmte was beperkt en de druivenstokken weerstonden de waterstress goed. Halverwege augustus en begin september viel er eindelijk weer wat regen. De druiventrossen profiteerden hiervan en behielden een mooie balans tussen suikergehalte en zuurgraad. De wijnen zijn hierdoor fris en puur met een gematigd en klassiek alcoholgehalte. Didier Séguier, wijnmaker van William Fèvre, omschrijft de wijnen als verfijnd, verfrissend en genereus met een goed bewaarpotentieel.
Over Domaine William Fèvre
Domaine William Fèvre bevindt zich op de steile, rotsachtige hellingen langs de oevers van de Serein in Chablis. Hier maakt het wijnhuis sinds 1959 prachtige kwaliteitswijnen afkomstig van prestigieuze wijngaarden, 16 hectare is geclassificeerd als Premier Cru en 15 hectare als Grand Cru. In totaal bezit William Fèvre 78 hectare, verdeeld over 90 percelen. Het wordt algemeen beschouwd als een van de topwijnhuizen in de Chablis streek en staat bekend om enkele van de beste wijnen uit deze regio.

Een groot deel van het succes van het domein kan worden toegeschreven aan het werk in de wijngaarden. Volgens wijnmaker Didier Séguier is 350 manuren per hectare de norm, het gemiddelde bij William Fèvre is 500 tot 600 uur per hectare. De steile wijngaarden (Côte Bouguerots en stukjes Valmur, Vaudésir en Preuses) die handmatig worden geploegd met behulp van een lier vergen zelfs 1000 tot 1200 manuren. Vanaf 2023 is het domein biologisch gecertificeerd. Alle wijnen vergisten met natuurlijke gistcellen en rijpen in roestvrijstalen tanks of gebruikte eikenhouten vaten om frisheid te behouden. De wijnen van het William Fèvre staan bekend om hun mineraliteit, finesse en elegante zuren.