Villa Giada Barbera d’Asti 2017: Onontdekte cru-wijnen van Barbera Koning Andrea Faccio

Andrea Faccio van Villa Giada is de onbetwiste barbera-specialist van Piemonte. Hij legt zich toe op de productie van Barbera d’Asti uit zowel het algemene herkomstgebied als de specifieke crus. Zijn single vineyard wijnen Quercia, Dani en Dedicato uit oogstjaar 2017 zijn zojuist verschenen en vormen een prachtig voorbeeld van wat zowel de wijnmaker als het bijzondere terroir voor de wijnliefhebber in petto heeft.

Villa Giada ligt in het hart van het Piemontese wijngebied, in heuvels tussen de stadjes Asti en Alba, op de grens van Monferrato en de Langhestreek. Eigenaar van dit familiedomein is Andrea Faccio, door wijnexperts wereldwijd bewonderd als dé expert op het gebied van barbera. Om precies te zijn is Andrea Faccio gespecialiseerd in Barbera d’Asti, afkomstig uit het gelijknamige afgebakende herkomstgebied. Naast gewone Barbera d’Asti maakt Andrea Faccio ook een aantal prachtige cru-wijnen. Enkele daarvan zijn afkomstig uit Nizza, een klein subgebied dat uitsluitend geldt voor rode wijnen gemaakt van barbera. De beste zones liggen in Agliano Terme, een van de achttien gemeenten binnen Nizza. Agliano Terme vormt het hart van het productiegebied en uitgerekend dáár heeft Villa Giada haar mooiste wijngaarden.

CRU-WIJNEN UIT HET HART VAN HET BESTE BARBERA-GEBIED

De wijngaarden van Villa Gia da zijn verdeeld over drie gebiedjes rond drie oude boerderijen. Cascina Ceirole in de gemeente Canelli in Monferrato is het oorspronkelijke gedeelte van het domein en heeft een eigen wijnkelder. Cascina del Parroco ligt op een klein plateau dat uitkijkt over de rivier Nizza. Cascina Dani ligt in Agliano Terme, zoals gezegd het hart van het productiegebied voor barbera. Dit deel van het domein heeft een ideale ligging op een losse, medium zware, goed afwaterende bodem met een perfecte balans tussen zand, klei en mineralen. Van de op het zuidoosten gerichte wijngaarden komt de beste barbera, die in de kelder van Villa Giada dusdanig wordt gevinifiëerd dat alle eigenschappen van dit specifieke terroir in de wijnen tot uitdrukking komen. De kelder in Cascina Dani beschikt over de meest geavanceerde vinificatieapparatuur en traditie en moderne technieken worden hier gecombineerd om pure en authentieke terroirwijnen te kunnen maken. De cru-wijnen rijpen in de oorspronkelijke kelder onder de oude boerderij, waar een constante temperatuur van 14 à 16 °C en een ideale luchtvochtigheid van 80% heerst.

ALGEMENE KENMERKEN BARBERA D’ASTI

Barbera-wijnen uit het herkomstgebied Asti (inclusief Nizza) zijn doorgaans robijnrood in hun jeugd en worden granaatrood naarmate ze ouderen. Ze zijn aromatisch en ‘vineus’ in hun jeugd met tonen van kersen, pruimen, donkere bessen, gekonfijt fruit, specerijen en soms bloemen. Naarmate ze ouderen ruik je ook kaneel, cacao en zoethout. De smaak is vol, warm en harmonieus met zijdezachte tannines en een lange afdronk.

VILLA GIADA BARBERA D’ASTI SUPERIORE ‘QUERCIA‘ 2017

100% gecertificeerd duurzame barbera afkomstig uit de wijngaard Quercia. De wijngaard heeft een ideale zuidwestelijke expositie en een bodem met kalkrijke mergel. De druiven worden handmatig geoogst en na een zorgvuldige selectie gedurende enkel weken vergist in roestvrijstalen tanks. De rijping vindt plaats in middelgrote en grote eikenhouten vaten en foeders en duurt twaalf tot veertien maanden. De wijn wordt ongefilterd gebotteld en rust dan nog enige tijd op fles in de donkere kelder.

Diep robijnrood met granaatrode reflecties. Intens en aromatisch met tonen van specerijen, een complexe structuur en een volle smaak waarin struikvruchten een opnieuw specerijen. Rijk, warm en robuust: Quercia is een barbera die enige jaren rijping nodig heeft om al zijn geheimen prijs te geven.

Gastronomische wijn, ideaal bij stevige gerechten uit de Noord-Italiaanse keuken, zoals rijkgevulde pasta’s, vleesschotels en (veder)wild.

VILLA GIADA BARBERA NIZZA ‘DANI‘ 2017

Gecertificeerd duurzame barbera afkomstig van de cru ‘Dani’ in Agliano Terme. De wijngaarden hebben een ideale zuidoostelijke expositie en een bodem met kalkrijke mergel. De wijn komt op de markt als DOP Nizza, een klein subgebied voor rode wijn rond Monferrato, waarvan Agliano Terme een van de gemeenten is. Na de vergisting en een korte rijping in RVS rijpt de wijn twaalf tot veertien maanden in medium grote eikenhouten vaten. De wijn wordt ongefilterd gebotteld en rijpt nog enige tijd op fles.

Robijnrode wijn met granaatkleurige reflecties. Intens en aromatisch met rood fruit, morellenkersen, zoethout, specerijen en een rijke, gulle smaak.

Gastronomische wijn, geschikt om te serveren bij rijke pasta’s, gegrilde ossenhaas, gerechten met paddenstoelen en gewokte beefreepjes in sojasaus.

VILLA GIADA BARBERA NIZZA ‘DEDICATO’ 2017

Complexe terroirwijn gemaakt van barbera uit de oudste Nizza-wijngaard in Agliano Terme. Ook deze cru heeft een zuidoostelijke expositie. De druiven worden ontsteeld en in drie weken tijd vergist in roestvrijstalen tanks. Na een korte rijping in RVS rijpt de wijn achttien maanden in kleine barriques. De wijn rijpt aansluiten nog een jaar op fles.

Robijnrode wijn met paarse reflecties. Intens en aromatisch met een rijke structuur en een volzachte smaak. Je proeft donkere kersen, zoethout, tabak, cacao, specerijen en hars. 

Gastronomische wijn bij uitstek die gebaat is bij enkele jaren rijping. Serveer bij mooie gerechten met rood vlees, stoofpotten en pasta met paddenstoelen en/of truffel. Ook lekker bij oude harde kazen en gedroogde Italiaanse worsten.

REGELS BARBERA D’ASTI SUPERIORE

  • 116 gemeenten in de provincie Alessandria
  • De wijnen moeten voor minimaal 90% zijn gemaakt van barbera, de overige 10% van andere niet-aromatische blauwe druiven
  • Maximale opbrengst is 68 hl/ha
  • De wijnen moeten minimaal 14 rijpen, waarvan minimaal 6 maanden in houten vaten. De keuze qua afmetingen van de vaten is hierbij vrij

REGELS NIZZA

  • 18 gemeenten, waaronder Agliano Terme
  • De wijnen moeten voor 100% zijn gemaakt van barbera
  • Maximale opbrengst is 49 hl/ha
  • De wijnen moeten minimaal 18 maanden rijpen, waarvan minimaal 6 in eikenhouten vaten
  • De wijnen moet minimaal 13% alcohol bevatten

Contact

0621538173

Adres

Molecatenlaan 18b | 7339LM Ugchelen

OPENINGSTIJDEN

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11:00u tot 17:30
Woensdag: 11:00u tot 17:30
Donderdag: 10:00u tot 17:30
Vrijdag: 10:00u tot 17:30
Zaterdag: 10:00u tot 17:00
Zondag: Gesloten